Çebi: ''Biz projelere değil, zamanına ve maliyetine karşıyız''

Çebi: ''Biz projelere değil, zamanına ve maliyetine karşıyız''

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı meclisinde Kanal İstanbul hakkında konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, ''Bize ‘Projelere karşı çıkıyorsunuz.’ dediler. Biz projelere değil zamanına, yapılış biçimine ve maliyetlerine karşı çıkıyoruz'' dedi.

İBB Meclisi'nin Ocak ayı üçüncü toplantısı, Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde yapıldı. İBB Meclisi 2'inci Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında toplanan mecliste, Kanal İstanbul gündeme geldi.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi mecliste tarihe mâl olacak projeleri anlatırken bilimi siyasete mahkum etmemek gerektiğini vurgulayarak, “ Türkiye’nin güzelliğini anlatırken siyasetin karanlık kanallarında yok etmemeliyiz. Tevfik Başkanımız (M. Tevfik Göksu) anlatırken ‘Şu projeyi gerçekleştirdik, biz haklı çıktık.’ diye birkaç projeden bahsetti. Ama hatırlatmak isterim ki bir projeyi yapmak kadar yapmamak da haklı çıkabilir. Eğer projenin faydasını anlatabiliyorsan o zaman haklı çıktığını düşünebilirsin. Bu ülkenin yeşiline, derelerine, denizlerine, ovalarına ormanlarına sahip çıkarken dayağı biz yedik. Tarihte böyle bir şey var mı? Dere yataklarına evleri yapmayın izin vermeyin, ormanlarımız talan etmeyin, kıyılarımızı yok etmeyin dedik. Kim haklı çıktı?  Herkes elini vicdanına koysun.” dedi.

''MERKEZ BANKASI REZERVİ EKSİ 56,5 MİLYAR DOLARDADIR''
 

Kendisinden önce konuşma yapan AK Partili meclis üyelerinin Kanal İstanbul’un ekolojik sisteme verilecek tahribatla ilgili herhangi bir cümle kurmadığını söyleyen Çebi,  “En uzun mesafesi en geniş mesafede 400 m olacak, Boğaz kanalında en dar mesafe 700 m olacak. Boğazının debisi 65 metre, Kanal İstanbul’un 22-23 metre olacak, orada kaza olmayacak burada olacak. Bunların tamamı siyaset. Bize ‘Projelere karşı çıkıyorsunuz.’ dediler. Biz projelere değil zamanına, yapılış biçimine ve maliyetlerine karşı çıkıyoruz. Yapılan projeleri Türkiye’nin gelişmişlik projeleri olduğunu söylediler ben bir örnek vereceğim; 1980’de Türkiye G-20’de 16-17. sıradayken bugün 20. sıradadır. Bunun adı gelişmişlikse geliştik. 2002 yılında Türkiye 145 milyar dolar dış borcu bulunan ancak Merkez Bankası’nda 27,5 milyar doları varken bugün 455 milyar dolar borç merkez bankası rezervi ise eksi 56,5 milyar dolardadır.” dedi. Çebi, daha sonra içerişinde Kanal İstanbul’un; proje alanında arazi kullanımı, ekosistem tahribatının neden olacağı dolaylı ekonomik maliyetler, hava kirliliği, deniz ekosistemlerine etkisi, kıyı ekosistemlerine etkisi, Yenişehir yapı rezerv alanı, tatlı su havzalarına etkisi, kara ekosistemlerine etkisi, ekosistemin yıkılışı, uluslararası sözleşmeler, küresel siyasetin geleceğine etkisini içeren detaylı bir sunumu meclisle paylaştı.

 

Önceki Haber

Başakşehir'de şampiyon kadro dağıldı

Sonraki Haber

Büyükçekmece ile Ukrayna'nın Dolyna şehri arasında kardeş şehir protokolü imzalandı