Bahçelievler CHP Grubu, Sokak Hayvanlarını Sordu

Bahçelievler CHP Grubu, Sokak Hayvanlarını Sordu

Bahçelievler Belediye Meclisi’nin Aralık ayı toplantısında sokak hayvanları için önerge veren CHP Grubu, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun ilçelerinde ne şekilde uygulandığını maddeler halinde sordu.

İlçe nüfusu göz önüne alındığında metrekareye düşen insan yoğunluğu açısından ülkemizin en yoğun ilçelerinden biri olan Bahçelievler’in aynı zamanda çok sayıda sokak hayvanına da ev sahipliği yaptığını belirtilen önergede, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca “Sahipsiz hayvanlarında, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” düzenlemesini hatırlatan CHP Grubu, verdiği önergede şu soruları yöneltti.


5199 Sayılı HAYVANLARI KORUMA KANUNU ve bu kanun uyarınca kaleme alınmış HAYVANLARIN KORUNMASINA DAİR UYGULAMA YÖNETMELİĞİ hükümlerince;
1-) Bahçelievler Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi barındırdığı canlılara; niteliksel, niceliksel, etolojik özelliklerini dikkate alarak uygun barınma koşullarını sağlamakta mıdır? Bulaşıcı hastalığa sahip ve/veya özel bakıma muhtaç hayvanlara gerekli bakımı sağlamakta mıdır?


2-) Bahçelievler Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezinde göreviniz süresince kaç hayvana kısırlaştırma işlemi uygulanmıştır? Kısırlaştırma, aşılama ve acil tıbbi müdahaleler için gerekli araç ve ekipman mevcut mudur? Eksiklik var ise giderilmesi adına hangi çalışmalar yapılmakta, ihtiyaç halinde hayvanlara ne şekilde müdahale edilmektedir?


2-) Yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri ve hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve eğitim çalışmaları yapmaları esastır.” düzenlemesi ele alındığında belediyemiz ilgili madde uyarınca belediyemiz göreviniz süresince eğitim çalışmaları yapmış mıdır? Yapmış ise hangi gönüllü kurum/kuruluşlar davet edilmiştir? İlçemizde kaç Yerel Hayvan Koruma Görevlisi bulunmaktadır?


3-) Yönetmeliğin 7. Maddesi (b) bendi uyarınca; Belediyeler, “Geçici bakımevine gelen hayvanları öncelikle Sahipsiz Hayvan Kayıt Defterine kaydederek müşahede altına almakla, gerekli tedavilerin yapılmasını, kısırlaştırıp aşılanmasını ve işaretlenmesini müteakip alındığı ortama bırakmakla, geçici bakımevlerine gelen hayvanların sahiplenilmesi için yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile işbirliği yapmakla” görevlendirilmiştir. Belediyemiz görevlileri bu madde uyarınca Kayıt Defteri tutmakta mıdır? Tedavi edilen hayvanların sağlık durumunu ve yapılan müdahaleleri/aşıları kayıt altına almakta mıdır? Aldı ise sahiplenmek isteyen vatandaşlarla paylaşmakta mıdır?


4-) 7. maddenin (c) bendinde bulunan hayvanların sahiplendirilmesi adına belediyeye yüklenmiş; ilan panoları, internet ortamı ve diğer yayın organlarında ilanlar paylaşma görevi yerine getirilmekte midir? Göreviniz süresince işbu ilanlar paylaşılmış ise nerede, kaç adet ve ne süreyle paylaşılmıştır?


5-) 7. Maddenin (d) bendinde düzenlenmiş olmak üzere Belediye; sahipsiz hayvanları beslemek üzere uygun gören işletmelerin, fabrikaların mutfak artıklarından hayvan beslemeye uygun artıkları toplamakta mıdır? İlçede ve belediyenin Bakım evinde; Kedi ve Köpekleri yaş durumları, sağlık durumları ve büyüklüklerine, etolojik ihtiyaçlarına uygun mamalar ile beslemekte midir?
6-) 7 maddenin (f) bendi uyarınca; Geçici bakımevlerinden kedi ve köpek almak isteyen kişilere, kurum ve kuruluşlara, Sahipsiz Hayvan Edinme Formunu doldurtulmakta mıdır? Geçici bakımevi sorumlusu ya da sorumlu veteriner hekimce sağlık karnesi düzenlenmekte midir? Düzenleniyor ise sahiplenen kişiler ile paylaşılmakta mıdır?


7-) Belediyemiz adına hizmet veren hayvan bakım/rehabilitasyon evinde görev alan Veteriner sayısı kaçtır? Hekimler hangi mesai usulüyle çalışmaktadır? Tesisin bakımı, idamesi adına yapılan harcama ne kadardır? İşbu tesis hangi sıklıkla ve kimler tarafından denetlenmektedir? Tesislerde kamera sistemi bulunmakta mıdır? Tesisler kanunca düzenlenmiş fiziki şartlara sahip midir? Vatandaşın ve gönüllülerin tesise giriş çıkışı hangi şartlar altında sağlanmaktadır?


8-) İlçemiz sınırları içerisinde hayvan ticareti yapma yetkisine haiz kaç işletme mevcuttur? Bu işletmeler hangi sıklıkla denetlenmektedir?

Önceki Haber

Küçükçekmece Belediyesi'nin izin verdiği konser, okul yönetimi istemeyince iptal oldu

Sonraki Haber

Hem hırsızlar hem kasiyer korktu